blindfriendly
rss
Európát a polgárok formálják
A Lisszaboni Szerződés által létrehozott európai állampolgári kezdeményezésről rendezett konferenciát a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselőcsoportja az Európai Parlamentben. Az eseményen felszólalt dr. Gurmai Zita EP-képviselő is, aki szerint az állampolgári kezdeményezéssel az európai polgárok egy olyan eszközt kaptak a kezükbe, amellyel Európát közvetlenül az általuk kívánt irányba mozdíthatják el.
 
Az Európai Parlament alkotmányügyi szakbizottságának alelnökeként Gurmai Zita köszönetet mondott az állampolgári kezdeményezés részletes szabályait kidolgozó Európai Bizottságnak, és hangsúlyozta, hogy egyszerű és „felhasználóbarát” szabályokra van szükség. Az MSZP EP-képviselője egyúttal reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés előrelépést hoz olyan, szívéhez közel eső területeken is, mint amilyen például a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés, a nemek közötti bérolló vagy a nők munkaerő-piaci helyzete.
 
A konferencián beszédet mondó Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az állampolgári kezdeményezés az alapvetően képviseleti demokráciára épülő Európai Uniót a részvételi demokrácia felé mozdítja el. A biztos reményét fejezte ki továbbá, hogy az új eszközzel egyre több határokon átívelő, valódi európai vita fog kibontakozni a legkülönfélébb témákban, s így az európai választásokat is sokkal inkább az európai ügyek fogják majd meghatározni. „A Bizottság továbbra is azon dolgozik, hogy az állampolgári kezdeményezést a lehető leghamarabb elérhetővé tegyük a polgárok számára” - mondta Šefčovič.
 
A konferencia résztvevői több helyen kritikával illeték a bizottsági javaslatot. Így például felvetették, hogy az egymillió aláírás összegyűjtésére megszabott egy év túl rövid, mások pedig egységes európai szabályozást sürgettek a részvétel alsó korhatárának meghatározására. (A Bizottság javaslatában az szerepel, hogy minden tagállam maga határozhatja meg ezt az életkort.) A felszólalók ugyanakkor egyetértettek abban, hogy az európai állampolgári kezdeményezés – ha megfelelően használják – jelentős előrelépést hozhat az Európai Unió és polgárainak viszonyában. 
2010.04.15.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: