blindfriendly
rss
A polgári kezdeményezés új lendületet adhat az európai demokráciának
„Az európai polgári kezdeményezés segítségével új lendületet adhatunk az európai demokráciának, hiszen az megerősíti az együttműködést a kontinens polgárai között” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az európai parlamentek uniós ügyekkel foglalkozó bizottságai nemzetközi fórumának (COSAC) Madridban megrendezett plenáris ülésén.
 
Gurmai Zita külön kiemelte és megköszönte, hogy a spanyol elnökség ilyen ambiciózus tervekkel kezdte meg a működését, hiszen mindamellett, hogy kiállt a nemek közötti esélyegyenlőségért, az EU szociális együttműködését is igyekezett előmozdítani. A képviselő ezt követően ismertette az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos közelmúltbeli fejleményeket, jelezve, hogy habár egy ilyen összetett és fontos jelentés hosszú előkészítő munkát igényel, még a spanyol elnökség alatt elő kívánják terjeszteni az első munkadokumentumot.
 
A COSAC keretei között 1989 óta évente két alkalommal találkoznak az Európai Parlament képviselői a tagállami parlamentek európai ügyekkel foglalkozó bizottságaiból érkező kollégáikkal, hogy megvitassák az aktuális európai ügyeket. A Lisszaboni Szerződés tavalyi elfogadásával a konferencia szerepe még tovább erősödött. Az európai parlamentek uniós ügyekkel foglalkozó bizottságai nemzetközi fórumának idei első találkozóján, amely június 1-ig tart részt vesz José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök, Diego López Garrido, a spanyol kormány uniós ügyekkel foglalkozó államtitkára, és Maroš Šefčovič európai biztos is.
2010.05.31.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: