blindfriendly
rss
Lehetőség vagy kihívás?
“Európai polgári kezdeményezés: lehetőségek és kihívások” címmel rendezett konferenciát a European Policy Centre Brüsszelben, amelyen - a téma európai parlamenti társjelentéstevőjeként - dr. Gurmai Zita EP-képviselő is részt vett.
 
A rendezvényen az EP alkotmányügyi szakbizottságának alelnöke ismertette a polgári kezdeményezéssel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket és bemutatta a legvitatottabb kérdéseket. Gurmai Zita szerint az új eszköz az uniós jogalkotás szerves része kell, hogy legyen, ezért részletes végrehajtási szabályozást kell alkotni a gördülékeny működés érdekében. Fontos ugyanakkor, hogy a szabályok praktikusak és felhasználóbarátak legyenek.
 
Ismerve a polgári kezdeményezést övező nagy várakozást az európai polgárok és civil szervezetek részéről, nagyon óvatosan kell eljárnunk, nehogy csalódást okozzunk számukra - mondta a magyar EP-képviselő, kiemelve, hogy a kezdeményezések befogadhatóságának ellenőrzéséről már korábban dönteni kellene, s nem megvárni, amíg a bizottsági javaslatban szereplő háromszázezer aláírás összegyűlik.
 
A rendezvényen Gurmai Zita jelezte, hogy Alain Lamassoure néppárti társjelentétevőjével elkészítették a parlament álláspontját majd meghatározó kérdéseket tartalmazó munkadokumentumot, amelyet júliusi ülésén tárgyal az alkotmányügyi bizottság. A magyar EP-képviselő egyúttal köszönetet mondott a spanyol elnökségnek a konstruktív és sikeres együttműködésért, és reményét fejezte ki, hogy a július 1-jén hivatalba lépő belga elnökség is hasonlóan elkötelezett lesz a polgári kezdeményezés működési szabályainak mielőbbi elfogadása mellett.
2010.06.29.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: