blindfriendly
rss
Parlamenti vita az állampolgári kezdeményezésről
A Lisszaboni Szerződés alapján egymillió európai polgár uniós jogszabályjavaslat benyújtására kérheti fel az Európai Bizottságot. A lehetőség gyakorlati megvalósításáról tartott ma vitát az Európai Parlament, ahol dr. Gurmai Zita, az alkotmányügyi szakbizottság alelnöke is felszólalt.
 
Az MSZP európai parlamenti képviselője felszólalásában az állampolgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés egyik legjelentősebb újdonságának nevezte, amely az Európai Unió működését demokratikusabbá teszi. Fontos ugyanakkor, hogy olyan végrehajtási szabályok kerüljenek kialakításra, amelyek garantálják az új eszköz megfelelő használatát. Ennek érdekében Gurmai Zita szerint mindenképpen szükség van arra, hogy az összegyűjtött aláírások hitelesítésére vonatkozó szabályokat körültekintően állapítsák meg. Szintén az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak kell döntenie arról, hogy milyen feltételeket támasszanak egy-egy indítvány befogadásához. Követelmény legyen-e az európai értékek tiszteletben tartása? - érdeklődött a szocialista képviselő.
 
Válaszában Maroš Šefčovič európai biztos elmondta, hogy a témában folytatott konzultációk során egyértelmű igény mutatkozott arra, hogy - dacára a tagállamonként eltérő szabályozásoknak - egységes előírásokat alkalmazzanak az aláírások hitelesítésére. Az intézményközi kapcsolatokért felelős európai biztos ígéretet tett arra, hogy minden megtesz azért, hogy a Lisszaboni Szerződés újítása minél előbb valósággá váljon. Šefčovič jelezte továbbá, hogy olyan megoldást keresnek, amely védelmezi az európai értékeket.
 
A Lisszaboni Szerződés az európai uniós politikában való részvétel új formáját vezeti be: az európai polgári kezdeményezés lehetővé fogja tenni, hogy legalább egymillió, "jelentős számú tagállamból" származó uniós polgár az Európai Bizottságot közvetlenül felkérje arra, hogy az EU hatáskörébe tartozó területen jogszabálytervezetet nyújtson be. Mielőtt a polgárok elkezdhetnék ezt az új jogot gyakorolni, uniós rendelet formájában le kell fektetni néhány alapvető szabályt és eljárást. 
2010.03.25.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: