blindfriendly
rss
Clara Zetkinnek sikerült - nekünk is fog!
Az utóbbi években tapasztalható konzervatív szellemű visszalépések a múltba repítették vissza a nők jogait is, és ezt a folyamatot csak az esélyegyenlőségi szempontok horizontális érvényesítésével tudjuk megállítani - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a nemzetközi nőnap 100. évfordulója alkalmából rendezett brüsszeli konferencián. A rendezvényen részt vett Vladimír Špidla korábbi, és Andor László jelenlegi szociális ügyekért felelős európai biztos is.
 
Beszédében az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető politikus felidézte, hogy Clara Zetkin a 19. század végén kezdte meg a nők jogainak elismeréséért folytatott küzdelmeit egyenlő bérezést és szavazati jogokat követelve a nők számára, és az ő nevéhez fűződik az első nőnap megszervezése is 1911. március 19-én.
 
Ma a nemek közötti esélyegyenlőségért küzdő szervezetek Clara Zetkin munkásságát folytatják – mondta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy a munka még korántsem tekinthető befejezettnek. Clara Zetkin meg lenne lepődve, ha látná, hogy a nők még mindig 18 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál, vagy hogy egyes európai országokban napjainkban is tiltott a terhesség-megszakítás. Sikerült ugyan elérni, hogy a nők is dolgozhassanak, azonban bizonyára csalódottan venné Clara Zetkin tudomásul, hogy a nőknek sokszor választaniuk kell a gyermekvállalás és a munka között – érvelt az európai parlamenti képviselő, aki röviden a magyarországi helyzetről is tájékoztatta a szeminárium résztvevőit.
 
A magyar kormány napjainkban azt sulykolja, hogy a nők jobban teszik, ha otthon maradnak, és munka helyett gyereket nevelnek, tudomásul véve, hogy a nők a szülőszobákban pótolhatatlanok, nem a munkahelyeken – idézte Gurmai Zita Boross Péter volt miniszterelnök szavait.
 
Semmi esetre sem szeretnék túlságosan borús helyzetképet adni: büszkének kell lennünk az eddigi eredményeinkre, de tudnunk kell, hogy még számos csatát meg kell vívnunk. A legnagyobb kihívást talán az jelenti, hogy mindenkit meggyőzzünk az esélyegyenlőségi szemlélet fontosságáról – tette hozzá Gurmai Zita, aki arról is beszámolt, hogy az ESZP Nőszervezete március 8-án, a nemzetközi nőnapon kampányt hirdet a tagállamok nyugdíjrendszereinek esélyegyenlőségi szempontok szerinti reformja érdekében. 
 
Kapcsolódó képek:
www.flickr.com
Zita Gurmai's Seminar on International Women's Day photoset Zita Gurmai's Seminar on International Women's Day photoset
2011.03.01.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: