blindfriendly
rss
Globális összefogás az anyák egészségéért
„Az én testem, az én jogaim - Együtt az anyák egészségéért” címmel közös nyilatkozatot adott ki az Európai Szocialisták Pártjának Nőszervezete (PES Women), az Európai Fiatal Szocialisták Szervezete (ECOSY), a Globális Progresszív Fórum (GPF) és a Globális Ifjúsági Progresszív Fórum (GPYF) az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsága által rendezett New York-i konferencián.

A dokumentum az ún. Pekingi Cselekvési Platform tizenöt éves évfordulója alkalmából felhívja a nyilvánosság figyelmét a nőket érintő egyenlőtlenségek mélyülésére, amely különösen a szexuális egészség és a reproduktív jogok védelme terén vált szembeötlővé az utóbbi időkben. A nyilatkozat leszögezi, hogy az anyák egészségének védelme, a szülés és az abortusz lebonyolításának körülményei, valamint a szexuális felvilágosítás a világ számos régiójában elégtelen színvonalú, és további lépéseket sürget az AIDS és más nemi betegségek elleni küzdelem terén. A nők jogainak és egyenlőségének védelme mindazonáltal önmagán túlmutató célkitűzés, amely az egészséges társadalom záloga.

A nyilatkozatot a PES Women elnökeként aláíró Gurmai Zita szerint nem véletlen, hogy a nők helyzetének számos aspektusa az ENSZ 2015-re kitűzött Millenniumi Fejlesztési Céljai között is szerepel. Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy egészséges nők és anyák nélkül nincs fenntartható fejlődés, így különösen fontos, hogy a Millenniumi Fejlesztési Célok és a Pekingi Cselekvési Platform célkitűzései megvalósuljanak.
2010.03.05.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: