blindfriendly
rss
Nők elleni erőszak: együtt megállíthatjuk
Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Viviane Reding európai biztos és Bibiana Aído, a Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország esélyegyenlőségi minisztere részvételével rendeztek konferenciát Brüsszelben a nemzetközi nőnap alkalmából. A rendezvényen felszólalt dr. Gurmai Zita, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának tagja is, aki felszólalásában uniós fellépést sürgetett a nőket ért erőszak láthatóvá tétele érdekében.
 
A konferencia annak a kampánynak a része, amelyet a nők elleni erőszak felszámolásáért indított az Európai Parlament.
 
Felszólalásában Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy Európában a nők negyedét éri erőszak, tíz százalékuknak pedig szexuális erőszakot is el kellett már szenvednie élete során. Az MSZP európai parlamenti képviselője jelentős problémának nevezte, hogy nem állnak rendelkezésre kellő részletességű és megfelelő színvonalú statisztikai adatok, amelyekre alapozni lehetne az európai uniós fellépést. Gurmai Zita felszólalásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagállamok költségvetéseire jelentős terhet rónak a nőket ért erőszak következményei. Ezt a pénzt megelőzésre, mindenekelőtt a probléma láthatóvá tételére kellene fordítani. Amíg a nők elleni erőszak arctalan marad, nem tudunk a kellő hatékonysággal küzdeni ellene - mondta felszólalásában a baloldali politikus.
 
A képviselőasszony ugyanakkor elégedettségének adott hangot, hogy a spanyol elnökség - amely odahaza már jelentős eredményeket tudott elérni a területen - kellően elkötelezett a nemi alapú erőszak felszámolása mellett, melyet a februárban elfogadott Cadizi Nyilatkozat is jelez. A spanyol elnökség - együttműködve az Eva-Britt Svensson által vezetett, progresszív szemléletű szakbizottsággal - jelentős előrehaladást érhet el ezen a hosszú idők óta problémás területen - véli Gurmai Zita. Az EP-képviselő nagy várakozásokkal tekint a Bizottság által idén ősszel benyújtandó stratégiára, amelyben konkrét intézkedéseket fognak megnevezni a nemi alapú erőszak teljes felszámolása érdekében.
 
 
2010.03.18.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: