blindfriendly
rss
Az én testemmel én rendelkezem
 
Az én testemmel én rendelkezem
Együtt az anyák egészségéért világszerte
 
A Pekingi Akció Platform létrehozásának tizenötödik évfordulója alkalmából az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women), az ECOSY, a Global Progressive Forum és a Global Progressive Youth Forum elhatározta, hogy a 2010-es évet a szexuális és reproduktív egészségügyi jogok évének szenteli "Az én testem, az én jogaim" közös jelmondata alatt. Három fő cselekvési irányt szabtak meg: egy az anyák egészségének elősegítésére tett felhívás az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága keretei között; egy az Európai Bizottságnak tett ajánlás, különös tekintettel a spanyol elnökség azon erőfeszítéseire, hogy a nőkkel szembeni erőszak megfékezése érdekében célirányos intézkedések szülessenek; ill. egy az AIDS világnapja alkalmából tett felhívás.
 
A Pekingi Cselekvési Platform megalakulásának tizenötödik évfordulója jó alkalom arra, hogy a szexuális és reproduktív egészséghez kötődő jogok védelmének ügyét újra a világpolitika napirendjére tűzzük, és előmozdítsuk a megfogalmazott célok elérését. A szexuális és reproduktív egészséghez kötődő jogok – melyek a Millenniumi Fejlesztési Célok részét képezik 2015-ig – jelentőségükben önmagukon jóval túlmutatnak. A nők joginak biztosítása és védelme, az információhoz való szabad hozzájutásuk biztosítása, a fiatalok szexuális felvilágosítása, az egészségügyi segítség és infrastruktúra, a védekezés és fogamzásgátlás eszközeinek biztosítása a nők helyzetének javulásához vezet, amely az egész társadalomra nézve előnyös. Ezért a világ összes kormányát arra bíztatjuk, hogy minél többet áldozzanak az anyák egészségének biztosítására a fent felsorolt célok elérése érdekében.
 
Az ENSZ adatai szerint még mindig évente 536 000 nő hal meg a terhesség alatti, gyermekszüléskor vagy az azt követő hat hétben fellépő szövődményekben. Hozzávetőleg évente 68 000 nő hal meg a nem megfelelő körülmények között végzett abortuszokban. Az esetek többsége a fejlődő országokban történik, méghozzá olyan egészségügyi problémák folyományaként, amelyek megfelelő egészségügyi személyzet és eszközállomány birtokában kezelhetők lennének. Továbbá amíg a fejlett országokban átlag 9 anyahalál jut 100 000 élve születésre, ez a szám a fejlődő országokban átlag 450, 14 fejlődő országban pedig 1000 felett van. Ezek az arányok elfogadhatatlanok a huszonegyedik században.
 
A Pekingi Cselekvési Platform 1995-ös megalakulása egy olyan szociáldemokrata és progresszív mozgalom eredménye volt, amely a nők jogainak ügyét már 1975 óta támogatta. 15 év után, a Pekingi Akció Platform céljait mérlegre téve úgy találjuk, hogy a világon ill. Európában elért haladás nem érte el a kívánt mértéket, sőt, számos nő egészségi és szexuális jogai tekintetében egyenesen visszaesés tapasztalható. Továbbá a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósítására elkülönített kormányzati összegek nem elegendőek a 2015-re kitűzött célok eléréséhez, miközben azok közvetlenül hozzájárulnának a nők jogainak érvényesüléséhez, a nemek közötti egyenlőséghez, valamint az anyák egészségének javításához.
 
Ezért folytatni fogjuk kampányunkat 'Az én testem, az én jogaim' jelmondat égisze alatt a nők elleni erőszak elleni küzdelem jegyében, és az Európai Unió jelenlegi elnökségi javaslataira építve felhívjuk a társadalom figyelmét a nők helyzetére és az AIDS-re, mivel a HIV még mindig a szülőképes korú nőket fenyegető első számú halálos betegség.
 
Kapcsolódó oldalak:
Kapcsolódó hírek:
Kapcsolódó blogbejegyzések:
Oldal nyomtatása