blindfriendly
rss
Nők elleni erőszak: együtt megállíthatjuk
A nők elleni erőszak sérti a nők emberi jogait, mivel veszélyezteti az élethez, a biztonsághoz, a méltósághoz, valamint a testi és erkölcsi épséghez való jogot. Az Európai Parlament 2009. november 26-án elfogadott egy állásfoglalást, amelyet az EP nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottsága a nők elleni erőszak megszüntetéséről terjesztett elő. A férfiak által a nőkkel szemben elkövetett erőszak strukturális és általános probléma, az áldozatokat és az elkövetőket életkortól, végzettségtől, jövedelemtől és a szociális helyzettől függetlenül érintő jelenség, amely társadalmunkban a nők és férfiak közötti egyenlőtlen hatalommegosztáshoz kapcsolódik.
 
Európában a nők negyedét éri erőszak, tíz százalékuknak pedig szexuális erőszakot is el kellett már szenvednie élete során. Jelentős probléma továbbá, hogy nem állnak rendelkezésre kellő részletességű és megfelelő színvonalú statisztikai adatok, amelyekre alapozni lehetne az európai uniós fellépést, miközben a tagállamok költségvetéseire jelentős terhet rónak a nőket ért erőszak következményei. Ezt a pénzt megelőzésre, mindenekelőtt a probléma láthatóvá tételére kellene fordítani. Amíg a nők elleni erőszak arctalan marad, nem tudunk a kellő hatékonysággal küzdeni ellene.
 
Állásfoglalásában a Parlament többek között arra kérte fel a Bizottságot, hogy kezdje meg egy a nők elleni erőszak minden formájának leküzdésére és megakadályozására irányuló intézkedésről szóló átfogó irányelvre vonatkozó javaslat kidolgozását. Örvendetes, hogy az EU Tanácsát 2010 első félévében vezető spanyol elnökség - amely odahaza már jelentős eredményeket tudott elérni a területen - kellően elkötelezett a nemi alapú erőszak felszámolása mellett, melyet a februárban elfogadott Cadizi Nyilatkozat is jelez. A spanyol elnökség - együttműködve az Eva-Britt Svensson által vezetett, progresszív szemléletű szakbizottsággal - jelentős előrehaladást érhet el ezen a hosszú idők óta problémás területen.
 
Mindezen túlmenően nagy várakozás előzi meg a Bizottság által idén ősszel benyújtandó stratégiát is, amelyben konkrét intézkedéseket fognak megnevezni a nemi alapú erőszak teljes felszámolása érdekében.
 
Oldal nyomtatása