blindfriendly
rss
Kampány az európai nyugdíjrendszerek reformjáért
Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women) 2011-es kampányát a nyugdíjak kérdésének szenteli. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a nyugdíjas nők hátrányos helyzetére, valamint, hogy esélyegyenlőségi szemléletű reformokat vezessenek be a tagállami nyugdíjrendszerekben.
 
Az európai társadalmaknak kivétel nélkül szembe kell nézniük az idősödés problémájával, valamint azzal, hogy nyugdíjrendszereik reformokra szorulnak. Ezen reformok nagy részét a konzervatív kormányok viszik végbe, akik figyelmen kívül hagyják a női szempontokat. Pedig erre oda kellene figyelni, hiszen a 65 év feletti nők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a férfiak, hiszen míg nekik csak 16 százalékukat fenyegeti a szegénység veszélye, addig a nőknél ez az arány 22 százalék.
 
A nőket sokszor mintha büntetnék a társadalom érdekében végzett munkájukért. A nők nyugdíja sokszor alig haladja meg a létminimumhoz szükséges szintet a nők és férfiak közötti fizetésbeli különbségek, a bérolló következtében, a gyermekvállalás és a hozzátartózok gondozása miatti fizetéskiesés miatt, illetve, mert a nők gyakran kényszerülnek alulfizett és nem kellően megbecsült szektorokba. A pontos arányt nehéz lenne megmondani, de a nők átagos nyugdíja Olaszországban kb. 66 százaléka, Nagy-Britanniában kb. 60 százaléka, Franciaországban kb. 56 százaléka, Németországban pedig kb. 42 százaléka a férfiakénak.
 
A PES Women álláspontja szerint az éves növekedési felmérés feltétel nélküli követése helyett inkább a nemek közötti esélyegyenlőségre kell koncentrálni.. Hiszünk a gyermekgondozási intézmények bővítésében, hiszünk a házimunka egyenlő megosztásában, a fizetési különbségek közös erőfeszítések általi felszámolásában, az arányos apasági szabadságban, és a nyugdíjak egyenlő megosztásában, akár az ún. gondozási krediteken keresztül. Mindezen tényezők - melyek közül néhányat az alábbi animációban is kiemeltünk - nagyban befolyásolják a nyugdíjas nők életminőségét.
 
 
Mit szeretnénk elérni?
 
Elsődleges célunk a figyelemfelhívás: szeretnénk, ha az európai nők tisztában lennének azzal, mire számíthatnak a jelenlegi nyugdíjrendszerektől.
 
Másodsorban megdöbbentő látunk, hogy a nyugdíjrendszereknek szentelt vitákban milyen kevés szó esik az esélyegyenlőségi szempontokról. A PES Women álláspontja szerint minél több, kifejezetten az esélyegyenlőségre koncentráló kutatásra van szükség a témában, melyek eredményeit a politikai döntéshozók elé lehetne tárni. Tisztában vagyunk vele, hogy a nők és a férfiak közötti nyugdíjkülönbségekről nagyon nehéz pontos adatokhoz jutni, mert sokszor nehéz különválasztani a nyugdíjas házaspárok jövedelmét. Ráadásul a nyugdíjszámítások során a legtöbbször olyan személyeket vesznek alapul a számításhoz, akik 21 és 65 éves koruk között folyamatosan foglalkoztatva voltak, tehát a férfiakat. Ezen a szemléleten mindenképpen változtatnunk kell, ahhoz, hogy megbízható adatok állhassanak rendelkezésünkre.
 
Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy a nyugdíjrendszerek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, azonban a nemi alapú diszkrimináció és a bérkülönbségek elleni fellépés, a szülési szabadságra vonatkozó szabályozás illetve a gyermekgondozási rendszerek fejlesztése terén van helye és jogi alapja a közös európai fellépésnek. Ennek szellemében kell az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak is cselekedniük.
 
Kapcsolódó oldalak:
Kapcsolódó dokumentumok:
Kapcsolódó hírek:
Oldal nyomtatása